Landschap schilderijen

Landschap schilderijen

René Tweehuysen schildert hedendaagse Nederlandse landschappen en vooral Friese landschappen. Als landschapschilder interesseert Tweehuysen zich niet alleen voor het buitenste laagje van de aardkorst maar ook voor de geschiedenis van de onderliggende lagen.

Sporen van geologische gelaagdheid zijn terug te vinden in zijn landschappen. Net als geologische sedimenten worden de schilderijen van Tweehuysen in een langdurig proces, wel geen miljoenen jaren maar toch…, laag over laag opgebouwd. Soms worden lagen gedeeltelijk weer weggeschuurd en geheel of gedeeltelijk van nieuwe verflagen voorzien. Vanuit zijn interesse voor de alchemie experimenteert hij daarbij met olieverf (pigmenten en bindmiddelen) die hij zelf mengt. Zo creëert Tweehuysen schilderijen, met textuur en een uiterst delicate verfhuid, in een samenhang die er nog niet eerder was.

Vaak hebben zijn schilderijen een melancholische uitstraling, voor een groot deel tot uitdrukking gebracht door een bepaalde licht- en schaduwwerking en door de sfeer van de luchten. De schilderijen van Tweehuysen zijn in wezen reacties op het raadsel van de ons omringende wereld, de materie. Het is niet enkel een ontdekkingstocht naar schoonheid maar soms moet je ook de schoonheid van het lelijke kunnen inzien. Tijdens het schilderen werkt hij het liefst met een leeg hoofd en staat hij open voor het onderwerp. Zo vindt hij verbondenheid met de aarde wat helpt om bewust te worden wie we ten diepste zijn.